Turkelektronik.org  Elektronik Forumu  

Geri git   Turkelektronik.org Elektronik Forumu > Elektronik > Genel Analog ve Dijital Elektronik

Genel Analog ve Dijital Elektronik Analog Devre, IC Tasarımları,Güç Elektroniği, Ses Tekniği ve Çeşitli Analog Devreler,devre kurma ile ilgili sorular ve yarı iletken Teknolojisindeki gelişmeler, SorunlarDijital Devre Uygulamları Logic Devreler ve Akım verme Teorileri, Gelişmiş Lojik Dizaynlar) CMOS, TTL, ECL, Kapılar, Sayaçlar, Flip-Flop'lar, Kayıtlar (Registers), Mux, Demux ve PWM,Programlanabilir basit ve kompleks entegreler. Altera, Cypress, Xilinx,Resim , Ses işleme ile ilgili Sorular.DSP Donanımları ile ilgili Sorular.

Bookmark and Share Seçenekler Stil
Alt 27-12-2010, 16:01   #1
komar
Yeni Üye

komar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

komar is on a distinguished road
Standart Sony Amfi Yardımı

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Merhaba arkadaşlar,

Bu forumdaki ilk açtığım konu. Aslında yardım alabilecek kimsem olmadığı için konuyu buraya açmaya karar verdim. En uygun altbaşlığı seçtiğimi umuyorum.

2 gün önce ikinci el bir Sony TA-AX22 modelli amfi aldım. Aldığım yerde test ettim ve sorunsuzdu. Daha sonra eve geldim ve 2 tane 100W-8ohmluk pionner hoparlör ve 2 tane 5.1 sistemden çıkmış Creative hoparlör bağladım. Creative kaç Watt bilmiyorum, kutuplarını da seçemedim çünkü kablo renksizdi. Bu yüzden rastgele bağladım.

Bir kaç saat boyunca dinledim ve sorun yaşamadım. Ses çok güzel ve doygundu. Sonraki sabah da dinledim ve yine bir sorun yaşamadım. Ancak akşam eve geldiğimde dinlemeye başladıktan kısa bir süre sonra sol kanaldaki hoparlörlerden cızırtılı ve zayıf ses çıkmaya başladı. Herhangi bir koku ya da duman görmedim. Amfiyi kapatıp açtım, giriş kanalını değiştirdim (tuner-aux vs) hoparlörlerin yerini değiştirdim ancak sorun geçmedi.

Bir süre kapalı bıraktım ve sonra yeniden açtığımda ses 10 saniyeliğine düzeldi. Daha sonra yine cızırtı yapmaya başladı. Sağ kanalda herşey yolunda ve ses gayet normal çıkıyor.

Artık ne zaman açsam 10 saniye kadar ses normal sonra sol kanal bozuluyor. Aradığım yere durumu söylediğimde Creative kısa devre yapmıştır dedi ama iki tarafa da aynı hoparlörü bağladım, sorun iki yerde de olurdu öyle ise.

Sonuç olarak sorunun kaynağı ve çözümü hakkında bir bilginiz var ise paylaşırsanız sevinirim. Bunun tamiri yapılabilir mi, çok pahalıya mal olur mu? İçini açıp baktım ama yanma vs. gibi durumlar göremedim. Nereye bakmam gerektiğinden de emin değilim. Devre şemasını indirdim internetten ancak nasıl kullanabileceğim konusunda hiç bir fikrim yok.

Şimdiden teşekkür ederim
İyi akşamlar
komar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 27-12-2010, 22:29   #2
infinite
Yeni Üye

infinite - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

infinite is on a distinguished road
Post Cevap: Sony Amfi Yardımı

Merhaba

Bağladığın creativ hoperlörlerin kaç waat olduğu ve bağlantı şeklin çok önemli.
eğer paralel bağladıysan diğer hoperlor ile mutlaka paralel bağladın creative hoperlorlerin kaç ohmacıda anfinin çıkışını etkileyebilir.

Anlattığın bir ses çıkışının yandığını gösteriyor.Isınınca yarıiletken özelliğini yitiriyor ve buda o kanalın arızalı olduğunu gösteriyor.

Tekrar emin olmak için sağlam olan kanalın hoperlörünü bu arızalı kanala bağla sonuç aynı ise çıkış yanmıştır.

Bunun nedeni de iki hoperlörü paralel bağlamandan kaynaklanıyordur. böyle olunca ohmac değeri düşecek ses kanalını zorlayacaktır.

Eğer anfin 4 kanallı ise bu farklı bir durum bunu belirtirsen sevinirim.
Bildiğim kadar sony bu modelde dört kanal olacak.

Bu anfiyi onarman mümkün ses çıkış transistörü değişecek.Hatırladığım kadar bu anfi transistörlüdür. Fakat eski zaman tam hatırlayamıyorum.Her halukarda onarımı mümkün moralini bozma.
infinite isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 28-12-2010, 20:40   #3
komar
Yeni Üye

komar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

komar is on a distinguished road
Standart Cevap: Sony Amfi Yardımı

Selam Infinite,

Verdiğin detaylı ve güzel cevap için teşekkür ederim. Hoparlörleri paralel bağlamadım. A ve B olmak üzere iki çıkışı var. A'ya büyük pionner B'ye creativeleri bağladım. Kaç Ohm olduklarını bilmiyorum. Sorunun çıkışta olduğuna emin misin? Sonuçta hem A hem de B sol çıkışlarında sorun var. Bir kanal komple mi yanar yoksa A-B olarak farklı farklı yanabilir mi?

Söylediğini denemiştim, bağladığım 3 farklı hoparlörde de ses kötü geliyor.

Bir devrenin yandığını fiziksel olarak nasıl anlayabilirim?
komar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-12-2010, 22:37   #4
infinite
Yeni Üye

infinite - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

infinite is on a distinguished road
Post Cevap: Sony Amfi Yardımı

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Merhaba

Kanalda çıkışın yandığını düşünüyorum.Evet tek bir kanalda sorun olsaydı bir kondansatörün buna yol açabileceğini söyleyebilirdim.

En iysi cihaza yerinde teknik bir sorumlu teşhis koyabilir. Cihazın kapağı açılır ve gerekli ölçümler yapılır.

Daha önce dediğim gibi kanallar arasında dengeyi sağlayan basit bir komponentin buna sebep vermesi bir istisnadır.Fakat bir süre sonra bu arızanın oluşması soru işareti bulunduruyor.Teknik bir inceleme gerekli,bence bir servise götür çok para isteyeceklerini sanmıyorum.

Önce bunu bir dene sonuçta yaptırmak ve yaptırmamak senin elinde. Servise belirtirsin ne kadara mal olacağını ve tam arızanın ne olduğundan emin olursun.

Sonra sonucu tekrar düşünürüz.Hatta ilanlar bölümünden bu cihazı onaracak teknik servis bulman için bir ilan bırakabilirsin. Belki ilgili bir elektronik servis yardımcı olur.
infinite isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil