![]() |
|
|||||||
| Şehir cereyanı ile çalışan kaynaklar Adaptörler, anahtarlamalı (switch mode) çalışan sistemler, voltaj regülatörleri ve diğerleri |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
![]() |
Pc kasasını 12 volt ile çalıştırmak istiyorum,12V'u 220'ye dönüştüreceğim switchmode devre arıyorum,hazır ürün düşünmüyorum devre olursa daha iyi olacak
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guest
![]() |
Alıntı:
PC güç kaynağında +5,-5,+12 ve 12 Volt var biliyorsunuz. Her bir kaynağın da kendine göre güçleri var. Bu durumda yeni şarj olmamış bir akü kullanılırsa (yeni şarj edilmiş akü 13-14 Volt civarında olacaktır) pek sorun yok gibi görünse de yüksek akımlı çıkış gerektiren +5Volt'u elde etmek biraz karmaşık ve bir o kadar da riskli gibi görünmekte. Hata yapıldığında ana kartı ve üstündeki parçalara zarar gelme olasılığı yüksek. 300-400 Watt lık güçlerden bahsedildiğine göre bir PC için (çünkü PC sürekli bu güçte çalışmasa bile işlem yaparken bu değerlere kadar yüklenebilir) 25-35 Amper gibi nispeten yüksek akımlı, iyi hesap edilmiş ve test edilmiş bir tasarım gerekecektir. Bununla birlikte PC kasası ile birlikte görüntü aygıtı olan monitörün de çalışması çoğu durumda gerekli. Daha az riskli gibi görünen ve kısa yoldan çözüme ulaştıran için iki tane önerim olacak: 1. Piyasada 12 voltu 220 volta çeviren aygıtlar her ne kadar istenmese de iyi ve hafif-taşınabilir bir çözüm olabilir. 2. 700-1000VA lık bir kesintisiz güç kaynağı (12 Volt akü ile ile çalışanlar) üzerinde ufak değişiklikler ile sürekli çalışma sağlanabilir. Bunun için yeterli soğutma gerekecektir. Kasaya transistörleri soğutmak için fan vb. gerekebilir. Ne dersiniz? Önerilerim konusunda yanılıyor muyum? Yoksa 12 Volttan +12,-12,+5,-5 volt üreten bir kaynak üzerinde tartışalım mı? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Moderator
![]() |
Düşünce güzel ancak kolay yapılacak proje değil. Çünkü güç elektroniği dersinde konvertör projesi yapmaya çalıştım ve yaklaşık çıkışı 230 v civarında almayı başardım;fakat bildiğiniz üzere şebeke gerilimi 50Hz frekanstır.Çıkış geriliminin önemli olduğu kadar frekansıda önemli ben cda serisi entegre ile yapmayı denedim fakat frekansı 10kHz civarında tutuyordu. Frekansı düşürdüğüm zaman voltajı düşmeye başlıyordu. Eğer öyle bir devre yapacaksan güç transistörleriyle multivibratör tasarlayarak yapmanı öneririm. CDA entegresinde sıkıntı oluyor. Kolay gelsin.
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|